Ciasto czekoladowe ze śliwkami

555


Łatwe


75 min.


5 os.

Składniki
masło170 gramów
gorzka czekolada100 gramów
jajka3 sztuki
cukier brązowy150 gramów
mąka pszenna130 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao3 łyżki
śliwki300 gramów
cukier puder3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy do ciasta.
Krok 4
Czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do masy i mieszamy.
Krok 5
Ciasto przelewamy do tortownicy.
Krok 6
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, skórką do dołu i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok 50 min.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl