Ciasto czekoladowe ze śliwkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • cukier - 150 gramów
  • kakao - 20 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • śliwki - 10 sztuk
  • polewa
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • śmietanka 30% - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, Kasię i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do chwili połączenia się składników.
  2. Otrzymaną masę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko.
  3. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową. Wszystko razem mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 x 20 cm.
  5. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
  6. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewę rozprowadzamy na przestudzone ciasto.