Ciasto czekoladowo-bananowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • posiekane orzechy - 4 dekagramy
  • cukier - 1.5 szklanek
  • dżem morelowy - 0.5 puszek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • budyń czekoladowy - 1 sztuka
  • śmietana - 330 mililitrów
  • żelatyna - 2 łyżki
  • banany - 5 sztuk
  • galaretka - 1 sztuka
  • mleko - 0.75 litrów
  • kakao - 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z białek ubić pianę, ubijając, dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki, proszek do pieczenia i orzechy.
  2. Ciasto wylać do formy i piec.
  3. Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  4. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki).
  5. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wystudzić.
  6. Śmietankę ubić, dodać kakao, a na koniec żelatynę.
  7. Wystudzony budyń utrzeć z Kasią na puszystą masę i nadal ubijając, dodawać po łyżce ubitej śmietanki.
  8. Masę szybko przełożyć na ciasto. Na masę kładziemy kolejną warstwę pokrojonych w plasterki bananów i skropić sokiem z cytryny.
  9. Wstawić do lodówki do schłodzenia, wierzch zalać galaretką i znowu schłodzić.