Ciasto czekoladowo-bananowe

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
jajka8 sztuk
mąka pszenna4 łyżki
mąka ziemniaczana4 łyżki
posiekane orzechy4 dekagramy
cukier1.5 szklanek
dżem morelowy0.5 puszek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
budyń czekoladowy1 sztuka
śmietana330 mililitrów
żelatyna2 łyżki
banany5 sztuk
galaretka1 sztuka
mleko0.75 litrów
kakao2 łyżki
sok z cytryny
cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Z białek ubić pianę, ubijając, dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki, proszek do pieczenia i orzechy.
Krok 2
Ciasto wylać do formy i piec.
Krok 3
Na wystudzonym cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki).
Krok 5
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wystudzić.
Krok 6
Śmietankę ubić, dodać kakao, a na koniec żelatynę.
Krok 7
Wystudzony budyń utrzeć z Kasią na puszystą masę i nadal ubijając, dodawać po łyżce ubitej śmietanki.
Krok 8
Masę szybko przełożyć na ciasto. Na masę kładziemy kolejną warstwę pokrojonych w plasterki bananów i skropić sokiem z cytryny.
Krok 9
Wstawić do lodówki do schłodzenia, wierzch zalać galaretką i znowu schłodzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl