Ciasto czekoladowo-truskawkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • śmietana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • masa czekoladowa
  • śmietanka kremówka - 330 mililitrów
  • czekolada gorzka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • likier pomarańczowy - 2 łyżki
  • truskawki - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto wyłóż na stół, zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 26cm i piecz w 180 st. C około 20 minut.
  4. Śmietankę zagotuj w rondelku.
  5. Dodaj czekoladę i Kasię, i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  6. Masę lekko przestudź, wymieszaj z likierem i wylej na ciasto.
  7. Umyte i osuszone truskawki ułóż na masie czekoladowej.
  8. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki. .