Ciasto czereśniowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

593

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 kilograma

4 dekagramy

15 dekagramów

0.25 litra

4 sztuki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka, zarobić ciasto.

Krok 3

Wlać rozpuszczoną z cukrem, ostudzoną Kasię.

Krok 4

Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć.

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie.

Krok 7

Piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czereśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej