Ciasto czereśniowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

492

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

0.5 kilograma

4 sztuki

0.25 litra

4 dekagramy

50 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka, zarobić ciasto.

Krok 3

Wlać rozpuszczoną z cukrem, ostudzoną Kasię.

Krok 4

Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 5

Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć.

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie.

Krok 7

Piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej