Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru. |
Krok 2 |
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać gotowaną gorącą wodę, otartą skórkę cytryny (sparzonej wrzątkiem), dalej ucierać aż się cukier rozpuści. |
Krok 3 |
Ubitą pianę dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. |
Krok 4 |
Do 1 szklanki mąki dodać cukier, cynamon, Kasię, cukier waniliowy, wszystko delikatnie rozkruszyć, aż wyjdzie kruszonka. |
Krok 5 |
Blaszkę o wymiarach 41x31 cm posmarować cieniutko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia (można dać mniejszą blaszkę, wtedy ciasto będzie wyższe). |
Krok 6 |
Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie, posypać kruszonką. Piec 35-40 min. w 200º C. Smacznego. |