Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • woda wrząca - 6 łyżek
  • cukier - 1 szklanka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 15 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • wydrylowane czereśnie - 1 kilogram
  • kruszonka
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru.
  2. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać gotowaną gorącą wodę, otartą skórkę cytryny (sparzonej wrzątkiem), dalej ucierać aż się cukier rozpuści.
  3. Ubitą pianę dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
  4. Do 1 szklanki mąki dodać cukier, cynamon, Kasię, cukier waniliowy, wszystko delikatnie rozkruszyć, aż wyjdzie kruszonka.
  5. Blaszkę o wymiarach 41x31 cm posmarować cieniutko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia (można dać mniejszą blaszkę, wtedy ciasto będzie wyższe).
  6. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie, posypać kruszonką. Piec 35-40 min. w 200º C. Smacznego.