Ciasto czereśniowe delikatne i pyszne

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
sól1 szczypta
woda wrząca6 łyżek
cukier1 szklanka
cytryna1 sztuka
mąka15 dekagramów
mąka ziemniaczana15 dekagramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
wydrylowane czereśnie1 kilogram
Kruszonka:
mąka1 szklanka
cukier3 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
cynamon1 łyżeczka
cukier waniliowy0.5 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru.
Krok 2
Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru, dodać gotowaną gorącą wodę, otartą skórkę cytryny (sparzonej wrzątkiem), dalej ucierać aż się cukier rozpuści.
Krok 3
Ubitą pianę dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.
Krok 4
Do 1 szklanki mąki dodać cukier, cynamon, Kasię, cukier waniliowy, wszystko delikatnie rozkruszyć, aż wyjdzie kruszonka.
Krok 5
Blaszkę o wymiarach 41x31 cm posmarować cieniutko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia (można dać mniejszą blaszkę, wtedy ciasto będzie wyższe).
Krok 6
Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie, posypać kruszonką. Piec 35-40 min. w 200º C. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl