Ciasto daktylowe

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
daktyle bez pestek22.5 dekagramy
cukier20 dekagramów
mąka25 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona1 łyżeczka
jajko1 sztuka
tłuszcz do formy1 unit
brązowy cukier10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia8 dekagramów
słodka śmietana5 łyżek
margaryna Kasia10 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. odstawić na 30-60 minut. Można i na dłuższy czas, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im dłużej będą się moczyły, tym bardziej rozwalą nam się w cieście. Nie odsączać.
Krok 2
Nagrzać piekarnik do 190*C z blachą na środkowej półce. Formę posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem (dużo lepiej się sprawdza od folii aluminiowej, można się obejść, ale z czyszczeniem blaszki będzie trochę zachodu).
Krok 3
Przesiać mąkę i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzeć na krem razem z cukrem, po czym dodać jajko. Dokładnie utrzeć.
Krok 4
Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Do kremu maślanego dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. Na końcu dodać daktyle i jeszcze raz dokładnie utrzeć.
Krok 5
Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
Krok 6
Do rondelka wrzucić Kasię, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
Krok 7
Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe.
Krok 8
Do rondelka wrzucić margarynę, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
Krok 9
Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić.
Krok 10
Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl