Ciasto daktylowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 33 minuty
  • 190 °C

Składniki:

  • daktyle bez pestek - 22.5 dekagramy
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • tłuszcz do formy - 1 unit
  • brązowy cukier - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • słodka śmietana - 5 łyżek
  • margaryna Kasia - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. odstawić na 30-60 minut. Można i na dłuższy czas, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im dłużej będą się moczyły, tym bardziej rozwalą nam się w cieście. Nie odsączać.
  2. Nagrzać piekarnik do 190*C z blachą na środkowej półce. Formę posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem (dużo lepiej się sprawdza od folii aluminiowej, można się obejść, ale z czyszczeniem blaszki będzie trochę zachodu).
  3. Przesiać mąkę i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzeć na krem razem z cukrem, po czym dodać jajko. Dokładnie utrzeć.
  4. Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Do kremu maślanego dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. Na końcu dodać daktyle i jeszcze raz dokładnie utrzeć.
  5. Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  6. Do rondelka wrzucić Kasię, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
  7. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe.
  8. Do rondelka wrzucić margarynę, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
  9. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić.
  10. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe.