Przygotowanie |
Krok 1 |
Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. odstawić na 30-60 minut. Można i na dłuższy czas, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im dłużej będą się moczyły, tym bardziej rozwalą nam się w cieście. Nie odsączać. |
Krok 2 |
Nagrzać piekarnik do 190*C z blachą na środkowej półce. Formę posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem (dużo lepiej się sprawdza od folii aluminiowej, można się obejść, ale z czyszczeniem blaszki będzie trochę zachodu). |
Krok 3 |
Przesiać mąkę i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzeć na krem razem z cukrem, po czym dodać jajko. Dokładnie utrzeć. |
Krok 4 |
Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Do kremu maślanego dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. Na końcu dodać daktyle i jeszcze raz dokładnie utrzeć. |
Krok 5 |
Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. |
Krok 6 |
Do rondelka wrzucić Kasię, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. |
Krok 7 |
Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe. |
Krok 8 |
Do rondelka wrzucić margarynę, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około. 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. |
Krok 9 |
Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. |
Krok 10 |
Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe. |