Ciasto diabelskie
  • 15 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • kakao - 0.75 szklanek
  • woda- wrzątek - 1.5 szklanek
  • miękka margaryna Kasia - 340 gramów
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 2 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • mąka kukurydziana - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • bita śmietana
  • ubita śmietana - 0.5 szklanek
  • krem czekoladowy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • rozpuszczona i przestudzona czekolada - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Włożyć Kasię i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  3. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  4. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól. Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
  5. Podzielić ciasto na trzy części. Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm. Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
  6. Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
  7. Przygotować krem, wkładając do miski Kasię i ucierając je na puszystą masę. Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
  8. Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
  9. Połączyć ciasta bitą śmietaną. Wierzch i brzegi pokryć kremem.