Ciasto Dobos
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • cukier puder - 180 gramów
  • mąka pszenna - 180 gramów
  • jajka - 8 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • cukier puder - 300 gramów
  • kakao - 80 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • rum - 2 łyżki
  • derkoracja
  • cukier puder do oprószenia - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Roztop Kasię (60 gram) na patelni, ostudź. Ubij pianę z 8 białek ze szczyptą soli.
  2. Stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (180 gram), żółtka (8) i po łyżce mąki. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.
  3. Masę biszkoptową podziel na 6 równych części. Każdą osobno upiecz w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 i piecz ok. 5 minut. Wyjmij z pieca, ostrożnie wyjmij z tortownicy i ostudź. Upiecz w ten sposób pozostałe 5 biszkoptów. Do momentu przygotowania ciasta ułóż je jeden na drugim, przekładając papierem do pieczenia.
  4. Do żaroodpornej miski wbij jajka (4), dodaj cukier puder (300 gram). Miskę ustaw na niewielkim garnku z wrzącą wodą dobranym tak, aby do niego nie wpadła. To ważne - dno miski nie może się stykać z powierzchnią wody. Taki sposób gotowania nazywa się kąpielą wodną.
  5. Zacznij ubijać mikserem jajka z cukrem pudrem, dodaj kakao. W miarę podgrzewania, masa jajeczna zacznie gęstnieć - zdejmij wówczas miskę z garnka i ostudź krem jajeczny. Ubij Kasię, dolej rum i dokładnie zmiksuj. Następnie, nie przerywając ubijania, do margaryny stopniowo zacznij dolewać krem jajeczny.
  6. Podziel krem na 5 równych części. Z 6 blatów biszkoptowych odłóż jeden (użyjesz go później). Rozsmaruj pierwszą część kremu na pierwszym blacie, przykryj drugim. Na drugim rozsmaruj drugą część kremu i przykryj trzecim itd. Na piątym biszkopcie rozsmaruj ostatnią, piątą część kremu. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ostatniej warstwy tortu z karmelem.
  7. Ostatni (szósty) blat tortu podziel na 12 równych porcji i rozłóż je na papierze do pieczenia. Do rondla wsyp cukier puder (150 gram) i postaw go na średnim ogniu. Cukier puder musi się skarmelizować, czyli najpierw się roztopi, potem zacznie wrzeć, a następnie zacznie zmieniać kolor na złoty i jasnobrązowy - wówczas natychmiast należy go zdjąć z ognia, żeby się nie spalił. Przestudź, ale nie dopuść do zastygnięcia. Przestudzony karmel rozprowadź po porcjach ostatniego biszkoptu, całość ostudź. Kawałki udekorowane karmelem rozłóż równomiernie na torcie i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.