Przygotowanie |
Krok 1 |
Sposób wykonania ciasta: Mąkę przesiej do miski, roztop Kasię. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł, to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie. |
Krok 3 |
Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. |
Krok 4 |
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. |
Krok 5 |
Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczoną, ciepłą Kasię i olej. |
Krok 6 |
Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. |
Krok 7 |
Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. |
Krok 8 |
Nakryj miskę kołderką (ściereczką), aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. |
Krok 9 |
Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często, bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę, a nawet i dłużej. |
Krok 10 |
Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie. |
Krok 11 |
Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz, posyp kruszonką. |
Krok 12 |
Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić, czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. |
Krok 13 |
Piec w temp. 180-190 stopni. |
Krok 14 |
Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. |
Krok 15 |
Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. To jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję. |