Ciasto drożdżowe

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka1 kilogram
drożdże150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mleko500 mililitrów
jajko6 sztuk
cukier200 gramów
olej50 mililitrów
sól1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
Dodatkowo:
tłuszcz do formy1 unit
Jajko do posmarowania ciasta1 sztuka
Kruszonka:
mąka80 gramów
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
cukier puder50 gramów
cukier waniliowy1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Sposób wykonania ciasta: Mąkę przesiej do miski, roztop Kasię. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł, to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie.
Krok 3
Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem.
Krok 4
Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką.
Krok 5
Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczoną, ciepłą Kasię i olej.
Krok 6
Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
Krok 7
Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką.
Krok 8
Nakryj miskę kołderką (ściereczką), aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu.
Krok 9
Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często, bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę, a nawet i dłużej.
Krok 10
Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie.
Krok 11
Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz, posyp kruszonką.
Krok 12
Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić, czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca.
Krok 13
Piec w temp. 180-190 stopni.
Krok 14
Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 15
Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. To jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl