| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Sposób wykonania ciasta: Mąkę przesiej do miski, roztop Kasię. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. | 
| Krok 2 | 
| Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł, to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie. | 
| Krok 3 | 
| Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. | 
| Krok 4 | 
| Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. | 
| Krok 5 | 
| Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczoną, ciepłą Kasię i olej. | 
| Krok 6 | 
| Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. | 
| Krok 7 | 
| Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. | 
| Krok 8 | 
| Nakryj miskę kołderką (ściereczką), aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. | 
| Krok 9 | 
| Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często, bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę, a nawet i dłużej. | 
| Krok 10 | 
| Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie. | 
| Krok 11 | 
| Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz, posyp kruszonką. | 
| Krok 12 | 
| Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić, czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. | 
| Krok 13 | 
| Piec w temp. 180-190 stopni. | 
| Krok 14 | 
| Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. | 
| Krok 15 | 
| Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. To jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję. |