Ciasto drożdżowe

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • olej - 3 łyżki
  • ciepłe mleko - 300 mililitrów
  • drożdże - 0.5 opakowań
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 4 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać olej.
  2. Z 300 ml mleka odlać do miski 150 ml, następnie do 150 ml mleka dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą i wlać do miski.
  3. 3 jajka wymieszać z 1 szklanką cukru i cukru waniliowego i także wlać do miski.
  4. Wszystko wymieszać razem trzepaczką i stopniowo dodawać mąkę, aż będzie jednolitą masą.
  5. Ciasto będzie troszkę luźne i takie ma być.
  6. Zamknąć pokrywą miskę, wsadzić na 1,5 minuty do mikrofali i zostawić do wyrośnięcia.
  7. Gdy wyrośnie, na wysmarowaną blachę wylewamy ciasto.
  8. Można dodać świeże owoce i posypujemy kruszonką z pół szklanki mąki, 2 łyżek Kasi, 2 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
  9. Wszystko razem wyrobić, aż będą kuleczki.