Ciasto drożdżowe

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
olej3 łyżki
ciepłe mleko300 mililitrów
drożdże0.5 opakowań
jajko3 sztuki
cukier1 szklanka
mąka tortowa4 szklanki
cukier waniliowy1 opakowanie
Kruszonka:
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
cukier2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wlać olej.
Krok 2
Z 300 ml mleka odlać do miski 150 ml, następnie do 150 ml mleka dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą i wlać do miski.
Krok 3
3 jajka wymieszać z 1 szklanką cukru i cukru waniliowego i także wlać do miski.
Krok 4
Wszystko wymieszać razem trzepaczką i stopniowo dodawać mąkę, aż będzie jednolitą masą.
Krok 5
Ciasto będzie troszkę luźne i takie ma być.
Krok 6
Zamknąć pokrywą miskę, wsadzić na 1,5 minuty do mikrofali i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 7
Gdy wyrośnie, na wysmarowaną blachę wylewamy ciasto.
Krok 8
Można dodać świeże owoce i posypujemy kruszonką z pół szklanki mąki, 2 łyżek Kasi, 2 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.
Krok 9
Wszystko razem wyrobić, aż będą kuleczki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl