Ciasto drożdżowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 250 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mąka - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • drożdże - 3 dekagramy
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • dodatki
  • śliwki - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 35 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W 3 łyżkach letniej wody rozrobić drożdże razem z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać Kasię, cukier, letnie mleko, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Z Kasi, mąki i cukru zrobić kruszonkę.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią. Rozłożyć na blaszce i ułożyć śliwki,potem posypać kruszonką.