Ciasto drożdżowe bardzo łatwe!

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • mleko - 0.75 szklanek
  • oliwa - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 4 szklanki
  • kruszonka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtka - 2 sztuki
  • oliwa - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Do miski kruszymy drożdże, na nie wsypujemy szklankę cukru i cukier waniliowy.
  2. Ubijamy jajka na sztywno i wlewamy do miski, na to wlewamy letnie mleko oraz letnią oliwę.
  3. Wsypujemy na to wszystko 4 szklanki mąki tortowej i zostawiamy na 1 h, NIE MIESZAMY!!!
  4. Po upływie czasu wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę, kładziemy jakiś owoc wg uznania i posypujemy kruszonką.
  5. Kruszonka: Wszystko razem zagniatamy, aż zaczną się same robić kulki.
  6. Posypujemy ciasto z owocem.