Ciasto drożdżowe dla zapracowanych

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • olej - 0.5 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać).
  2. Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże.
  3. Rozbełtane jajka, olej i mleko.
  4. Przykryć folią i zostawić do rana.
  5. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli.
  6. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi.
  7. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie, włożyć do zimnego piekarnika.