Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 100 mililitrów
  • drożdże suszone - 0.5 opakowań
  • cukier - 50 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • nektarynki - 3 sztuki
  • borówki - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól.
  2. Włączyć program mieszania.
  3. Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
  5. Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć.
  6. Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułką.
  7. Na cieście rozłożyć kawałki Kasi, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym.
  8. Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
  9. Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg.
  10. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości.
  11. Piec ok. 30 – 40 min. w temp. 190 st. (należy kontrolować, ciasto się dość szybko pieczenie).
  12. Ostudzić posypać cukrem pudrem.
  13. Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.