Ciasto drożdżowe najlepsze na świecie

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
sól1 szczypta
mleko100 mililitrów
drożdże suszone0.5 opakowań
cukier50 gramów
oliwa3 łyżki
mąka pszenna250 gramów
jajko1 sztuka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
cukier30 gramów
bułka tarta1 łyżka
nektarynki3 sztuki
borówki100 gramów
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, wlać na dno maszyny, dodać jajko, obie mąki, oliwę i sól.
Krok 2
Włączyć program mieszania.
Krok 3
Ja dosypałam w trakcie jeszcze 1 łyżkę mąki, ponieważ moje ciasto było zbyt lepiące.
Krok 4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt.
Krok 5
Nektarynki sparzyć, obrać, borówki umyć.
Krok 6
Owoce wymieszać z cukrem waniliowym i bułką.
Krok 7
Na cieście rozłożyć kawałki Kasi, wysypać na to owoce i posypać cukrem zwykłym.
Krok 8
Zwinąć jak roladę, przełożyć zwinięciem do spodu.
Krok 9
Przeciąć ciasto wzdłuż, zapleść ciasto jak warkocz (u mnie to były raptem dwa przełożenia) i zwinąć w okrąg.
Krok 10
Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i odstawić do podwojenia wielkości.
Krok 11
Piec ok. 30 – 40 min. w temp. 190 st. (należy kontrolować, ciasto się dość szybko pieczenie).
Krok 12
Ostudzić posypać cukrem pudrem.
Krok 13
Ciasto jest równie świeże następnego dnia i po prostu pyszne.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl