Ciasto drożdżowe podstawowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • mleko - 125 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • świeże drożdże - 20 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • kruszonka
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  5. Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.
  6. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.