Ciasto drożdżowe podstawowe

470


Łatwe


300 min.


7 os.

Składniki
Zaczyn::
drożdże50 gramów
mąka2 łyżki
cukier1 łyżka
mleko100 mililitrów
Ciasto właściwe::
mąka4 szklanki
cukier1 szklanka
mleko1 szklanka
masło200 gramów
jaja4 sztuki
rodzynki100 gramów
Kruszonka::
masło100 gramów
mąka0.75 szklanek
cukier0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać ciepłe mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.
Krok 2
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki
Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.
Krok 5
Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl