Ciasto drożdżowe z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 3 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 40 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • jabłka - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • mąka - 6 łyżek
  • cukier - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłe mleko wlać do miski i skruszone drożdże. Dodać cukier i 3 łyżki mąki.
  2. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Jajka zmiksować z rozpuszczoną Kasią.
  4. Dodać rozczyn i pozostałe składniki.
  5. Zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na dwie części.
  7. Jedną część ciasta wkładamy do blachy, a następnie układamy pokrojone w cząstki jabłka.
  8. Pozostałe ciasto nakładamy na jabłka.
  9. Mąkę, Kasię i cukier zagniatamy ze sobą, a następnie posypujemy ciasto, tworząc kruszonkę.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180'C.