| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka | 1 kilogram | |
| jajko | 6 sztuk | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 1 sztuka | |
| olej | 3 łyżki | |
| drożdże | 10 dekagramów | |
| cukier | 1.5 szklanek | |
| mleko | 2 szklanki | |
| zapach śmietankowy | 1 opakowanie | |
| jagody | 1 unit |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mleko + cukier + Kasia + olej rozgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia na ok. 15 min. |
| Krok 2 |
| Do rozczynu dodać 6 całych jaj, drożdże i zapach. Wymieszać i odstawić na dobrą godz. |
| Krok 3 |
| Po godz. dodać przesianą mąkę. Miksować ok. 3 min. na wysokich obrotach. |
| Krok 4 |
| Wysmarować 2 brytfanki podłużne lub tortownicę, obsypać mąką, nałożyć po równo ciasto, rozłożyć na wierzchu jagody i można przysypać kruszonką (cukier, Kasia i mąka). |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |