ciasto drożdżowe z jagodami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mleko - 2 szklanki
  • zapach śmietankowy - 1 opakowanie
  • jagody - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mleko + cukier + Kasia + olej rozgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia na ok. 15 min.
  2. Do rozczynu dodać 6 całych jaj, drożdże i zapach. Wymieszać i odstawić na dobrą godz.
  3. Po godz. dodać przesianą mąkę. Miksować ok. 3 min. na wysokich obrotach.
  4. Wysmarować 2 brytfanki podłużne lub tortownicę, obsypać mąką, nałożyć po równo ciasto, rozłożyć na wierzchu jagody i można przysypać kruszonką (cukier, Kasia i mąka).