ciasto drożdżowe z jagodami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka1 kilogram
jajko6 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
olej3 łyżki
drożdże10 dekagramów
cukier1.5 szklanek
mleko2 szklanki
zapach śmietankowy1 opakowanie
jagody1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Mleko + cukier + Kasia + olej rozgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia na ok. 15 min.
Krok 2
Do rozczynu dodać 6 całych jaj, drożdże i zapach. Wymieszać i odstawić na dobrą godz.
Krok 3
Po godz. dodać przesianą mąkę. Miksować ok. 3 min. na wysokich obrotach.
Krok 4
Wysmarować 2 brytfanki podłużne lub tortownicę, obsypać mąką, nałożyć po równo ciasto, rozłożyć na wierzchu jagody i można przysypać kruszonką (cukier, Kasia i mąka).
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl