Ciasto drożdżowe z jagodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • drożdże - 40 gramów
  • cukier - 75 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • jagody - 1 litr
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W szklance letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozprowadź drożdże.
  2. Pozostaw je do wyrośnięcia.
  3. Kasię rozpuść na parze, a następnie ostudź.
  4. Mąkę z solą przesiej do miski.
  5. W misce zrób dołek, do którego wlej wyrośnięte drożdże, stopioną i schłodzoną Kasię, mleko, a następnie wbij jajka i żółtka oraz dodaj resztę cukru.
  6. Wymieszaj składniki i ręką lub drewnianą łyżką, starannie wyrób ciasto.
  7. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki i ścianek miski, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i jeszcze raz zagnieć rękami.
  9. Następnie przełóż je do posmarowanej Kasią prostokątnej formy o wymiarach 20 na 30 cm, napełniając ją do połowy wysokości.
  10. Na wierzch wysyp przebrane i oczyszczone jagody i lekko je dociśnij.
  11. Formę przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  12. Gdy ciasto wypełni formę, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 50 minut.
  13. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i polej lukrem.