Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 8.5 dekagramów
  • cukier - 8.5 dekagramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • jagody - 1 litr
  • kruszonka
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem.
  2. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Kasię roztopić w rondelku.
  4. Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek, do którego wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  5. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 20 min. w ciepłym miejscu.
  6. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  7. Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce.
  8. Na koniec ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę.
  9. Na ciasto wysypujemy jagody.
  10. Piec 40-45 min. w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem.