Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia8.5 dekagramów
cukier8.5 dekagramów
drożdże5 dekagramów
mąka50 dekagramów
mleko1 szklanka
sól1 szczypta
jajko1 sztuka
jagody1 litr
Kruszonka:
mąka200 gramów
cukier100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
cynamon1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem.
Krok 2
Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Kasię roztopić w rondelku.
Krok 4
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek, do którego wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Krok 5
Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 20 min. w ciepłym miejscu.
Krok 6
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Krok 7
Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce.
Krok 8
Na koniec ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę.
Krok 9
Na ciasto wysypujemy jagody.
Krok 10
Piec 40-45 min. w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl