Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną

Składniki:

  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 2 szklanki
  • margaryna - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • mąka - 1 kilogram
  • ciasto:
  • drożdże - 8 dekagramów
  • farsz:
  • twaróg - 0.5 kilogramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kasza gryczana w woreczku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i mąki w małej ilości mleka. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Margarynę roztop i lekko wystudź.
  3. Do mąki dodaj rozczyn i margarynę, wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i zagnieć ciasto stopniowo dolewając mleko. Odstaw do wyrośnięcia na około 25 minut.
  4. Kaszę ugotuj i wystudź, wymieszaj z rozkruszonym twarogiem, wbij żółtka i wsyp cukier. Wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt ponad dwa razy większy od blachy, w której będzie pieczone.
  6. Na środek ciasta przyłóż blachę, żeby zaznaczyć jej kształt - w to miejsce równomiernie rozłóż farsz.
  7. Pozostałe brzegi ciasta zawiń na farsz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.