Ciasto drożdżowe z kruszonką

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.75 szklanek
  • żółtka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 0.75 szklanek
  • cukier - 0.4 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyrobić w palcach na kruszonkę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać namoczone drożdże w ciepłym mleku, pół szklanki mąki.
  3. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Do zaczynu dodać resztę mąki, wyrobić ciasto  a na koniec dodać rozpuszczoną i schłodzoną Kasię, wyrobić i wyłożyć do formy, aby wyrosło. 
  5. Posypać kruszonką, piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny.