Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.6 opakowań
  • mleko - 0.66 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • drożdże - 0.5 opakowań
  • żółtko - 5 sztuk
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mąka - 0.75 szklanek
  • cukier - 0.4 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj namoczone uprzednio w ciepłym mleku drożdże i pół szklanki mąki. Naczynie z rozczynem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do przygotowanego rozczynu dodaj resztę mąki. Na koniec wlej rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.
  3. Ciasto wyrabiaj dłońmi, aż jego powierzchnia będzie gładka, lśniąca i zacznie odstawać od ręki.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, równomiernie rozprowadź i odstaw by podrosło.
  5. Chłodną Kasię, mąkę i cukier wymieszaj mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka.
  6. Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką, a następnie piecz w 160 st.C około 60 minut.