Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • suszone drożdże - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 75 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 175 gramów
  • starta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • mleko - 260 mililitrów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • zmielone orzechy laskowe - 100 gramów
  • posiekane orzechy laskowe - 100 gramów
  • gruby cukier - 1 łyżka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj dobrze w misce z drożdżami. Dodaj jedno jajko, 75 g cukru, skórkę z cytryny oraz sól. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj 250 ml mleka i podgrzej razem, następnie wlej do przygotowanej mąki i wyrób rózgą gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
  2. Przygotuj nadzienie: śmietanę zagotuj ze 100 g cukru. Garnek zdejmij z ognia, dodaj orzechy i przykryj przykrywką. Odstaw na bok.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto wyłóż na blat i krótko wyrób, na kształt prostokąta (dłuższa strona powinna mieć ok. 40 cm). Płat ciasta posmaruj przygotowanym orzechowym nadzieniem, następnie przekrój wzdłuż na trzy jednakowej szerokości paski. Każdy z nich zroluj tak, aby farsz został zamknięty w środku. Następnie z trzech rolad zawiń warkocz.
  4. Przygotowany warkocz ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej w tym czasie do 200°C.
  5. Pozostałe jajko wybij do szklanki, żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka. Posmaruj jajkiem przygotowany warkocz i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut i piecz na ciemnozłoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno.