Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • 20x30

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • kakao - 2 łyżki
  • drobny cukier - 130 gramów
  • suche drożdże - 20 gramów
  • duże jajka - 2 sztuki
  • mleko - 310 mililitrów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • truskawki - 800 gramów
  • czekoladowa kruszonka:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • biały cukier - 150 gramów
  • brązowy cukier - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 110 gramów
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlewamy podgrzane mleko (do około 40°C- możemy sprawdzić palcem, gdy czujemy, że jest gorące a nas nie parzy to jest odpowiednia temperatura). Wsypujemy połowę cukru, kruszymy drożdże i mieszamy ze szklanką mąki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce mieszamy resztę mąki z kakao.
  2. Następnie do lekko wyrośniętego ciasta dodajemy roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Wszystko wymieszać zagniatając ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą masę dodajemy drobno posiekaną czekoladę, i ugniatamy dalej i formujemy kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  3. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy. Na cieście układamy pocięte na pół truskawki i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypujemy kruszonką.
  4. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy lekko palcami. W razie konieczności dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Ciasto posypane kruszonką wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.