Ciasto drożdżowe z węgierkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • drożdże - 5 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • olej - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śliwki - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkrusz w dużej misce, na nie rozsyp cukier, dodaj całe jaja, letnie mleko, olej i posyp mąką i cukrem waniliowym. Nie mieszaj!
  2. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Po 2 godzinach wymieszaj ciasto łopatką, aż będzie gładkie.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto.
  5. W ciasto wciskaj umyte, wysuszone i przekrojone na pół śliwki bez pestek.
  6. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piecz najpierw przez 20 min. w 160 stopniach, następnie zmień temperaturę na 175 stopni i piecz jeszcze około 40 minut. Życzę smacznego!