Ciasto drożdżowe z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 10 dekagramów
  • wydrylowane wiśnie - 1 puszka
  • mąka wrocławska - 1 kilogram
  • cukier puder - 3 łyżki
  • olejek cytrynowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier i miksujemy 5 minut.
  2. Potem wsypujemy pół kilo mąki i mieszamy.
  3. Dodajemy roztopioną Kasię oraz letnie mleko.
  4. Następnie dodajemy rozczyn z drożdży (drożdże rozmieszane w 4 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru ).
  5. Na koniec dodajemy pozostałą ilość mąki.
  6. Całość wymieszamy.
  7. Miskę wstawiamy do garnka z zimną wodą na około 25 minut do wyrośnięcia ciasta.
  8. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, przekładamy do 2 blach.
  9. Na wierzch kładziemy osączone i wydrylowane wiśnie.
  10. Kiedy ciasto znów podrośnie wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika.
  11. Po upieczeniu polewamy lukrem z olejkiem cytrynowym. SMACZNEGO.