Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier i miksujemy 5 minut. |
Krok 2 |
Potem wsypujemy pół kilo mąki i mieszamy. |
Krok 3 |
Dodajemy roztopioną Kasię oraz letnie mleko. |
Krok 4 |
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży (drożdże rozmieszane w 4 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru ). |
Krok 5 |
Na koniec dodajemy pozostałą ilość mąki. |
Krok 6 |
Całość wymieszamy. |
Krok 7 |
Miskę wstawiamy do garnka z zimną wodą na około 25 minut do wyrośnięcia ciasta. |
Krok 8 |
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, przekładamy do 2 blach. |
Krok 9 |
Na wierzch kładziemy osączone i wydrylowane wiśnie. |
Krok 10 |
Kiedy ciasto znów podrośnie wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika. |
Krok 11 |
Po upieczeniu polewamy lukrem z olejkiem cytrynowym. SMACZNEGO. |