Ciasto drożdżowe z wiśniami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jajko4 sztuki
cukier4 łyżki
mleko1 szklanka
drożdże10 dekagramów
wydrylowane wiśnie1 puszka
mąka wrocławska1 kilogram
cukier puder3 łyżki
olejek cytrynowy1 opakowanie
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier i miksujemy 5 minut.
Krok 2
Potem wsypujemy pół kilo mąki i mieszamy.
Krok 3
Dodajemy roztopioną Kasię oraz letnie mleko.
Krok 4
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży (drożdże rozmieszane w 4 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru ).
Krok 5
Na koniec dodajemy pozostałą ilość mąki.
Krok 6
Całość wymieszamy.
Krok 7
Miskę wstawiamy do garnka z zimną wodą na około 25 minut do wyrośnięcia ciasta.
Krok 8
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, przekładamy do 2 blach.
Krok 9
Na wierzch kładziemy osączone i wydrylowane wiśnie.
Krok 10
Kiedy ciasto znów podrośnie wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika.
Krok 11
Po upieczeniu polewamy lukrem z olejkiem cytrynowym. SMACZNEGO.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl