Ciasto drożdżowe z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier - 0.6 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • esencja cytrynowa - 1 unit
  • skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • wydrylowane wiśnie - 60 dekagramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię wstawiamy w rondelku do gorącej wody, by się roztopiła, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy mieszamy z rozrobionymi w odrobinie ciepłego mleka drożdżami oraz solą. Dodaj resztę letniego mleka, cukier, całe jajo, żółtka i skórkę cytrynową lub aromat cytrynowy.
  2. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec schłodzoną Kasię i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od boków i dna naczynia, oraz od naszych dłoni. Nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wiśnie po umyciu i wydrylowaniu lekko odsączamy z nadmiaru soku na sicie.
  4. Blachę 22 x 37 cm smarujemy Kasią i oprószamy bułką tartą lub mąką.
  5. Ciasto rozciągamy na stolnicy na wymiary blaszki, wykładamy na nie wiśnie posypujemy bułką tartą zmieszaną z cukrem i zwijamy ciasto tak jak na struclę.
  6. Wykładamy ciasto na blaszkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  7. Pieczemy ciasto 45 min. w temp. 180 st.
  8. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.