Ciasto drożdżowe z ziemniakami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtka - 3 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • drożdże - 25 gramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • ziemniaki - 200 gramów
  • marmolada
  • cukier do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżką cukru i taką ilością ciepłego mleka, by masa miała gęstość śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości, odparuj i przeciśnij przez praskę. Odmierz 200 gram. 2 żółtka ubij z cukrem i solą na puch.
  3. Do miski wlej pozostałe mleko (łyżkę zostaw do posmarowania ciasta), wyrośnięte drożdże, ziemniaki i rozpuszczoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj ubite żółtka i mąkę.
  4. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą lekko rozwałkuj, smaruj marmoladą, składaj wzdłuż i zwiń w roladkę. Roladki ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty.
  6. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym z łyżką mleka żółtkiem, oprósz cukrem i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 40 minut.