Ciasto Dzień Kobiet
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • cukier puder - 25 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • amoniak - 1 łyżeczka
  • mielone orzechy włoskie - 0.75 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • masa i
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • drylowane wiśnie - 1 słoik
  • masa ii
  • bita śmietana śnieżka - 2 opakowania
  • mleko - 0.5 szklanek
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, żółtka - utrzeć.
  2. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem, na końcu dodać pianę.
  3. Ciasto podzielić na 3 części.
  4. Jedną część pozostawić taką jaka jest, do 2 dodać 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich, do 3 dodać 2 łyżki kakao - upiec 3 placki.
  5. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. wody, dodać słoik wiśni drylowanych, wymieszać, a gdy zacznie żelować, położyć na białe ciasto i przełożyć orzechami.
  6. 2 bite śmietany ubić z 1/2 szkl. mleka, do tego dodać rozpuszczoną w 1 szkl. wody galaretkę zieloną.
  7. Posmarować placek orzechowy, położyć na to placek kakaowy.
  8. Polać polewą.