Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • mleko - 180 mililitrów
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • kakao - 30 gramów
  • drylowane wiśnie z zalewy - 200 gramów
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 100 gramów
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 30 gramów
  • mąka ziemniaczana - 40 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • starta czekolada
  • wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.
  2. Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.
  3. Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
  4. Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
  5. Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
  6. Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą, przechowuj w lodówce 2-3 dni.