Ciasto francuskie - kremówka

7


Trudne


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto maślane:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka1 szklanka
Ciasto:
mąka pszenna1.5 szklanek
żółtko1 sztuka
ocet1 łyżka
woda4 łyżki
Masa budyniowa:
mleko1 litr
budyń śmietankowy2 opakowania
cukier4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
Dodatkowo:
cukier puder1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto maślane: mąkę z Kasią posiekać i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto podstawowe: ciasto dokładnie wyrobić.
Krok 3
Rozwałkować ciasto podstawowe, na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie i schładzanie ciasta 3 razy.
Krok 4
UWAGA: Ciasto należy lekko wałkować i zawsze w jedną stronę.
Krok 5
Upiec 4 placki na złoty kolor i przełożyć masą
Krok 6
Masa budyniowa: ugotować budyń. Kasię utrzeć, dodając przestudzony budyń. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl