Ciasto Gargamel
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • płynny miód - 25 dekagramów
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • soda - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • mąka żytnia - 1 szklanka
  • bakalie - 25 dekagramów
  • wkładka
  • jabłko - 4 sztuki
  • cukier kryształ - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • soda - 1 łyżeczka
  • jajko - 4 sztuki
  • bakalie - 25 dekagramów
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto piernikowe: Kasię utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.
  2. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
  3. Ciasto podzielić i upiec 2 placki.
  4. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny.
  5. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek.
  6. Upiec.
  7. Masa: Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
  8. Stopniowo łączyć ze śmietaną.
  9. Podzielić na dwie części.
  10. Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.