Ciasto Gargamel

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
cukier puder1 szklanka
płynny miód25 dekagramów
przyprawa do piernika1 opakowanie
soda1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka pszenna1.5 szklanek
mąka żytnia1 szklanka
bakalie25 dekagramów
Wkładka:
jabłko4 sztuki
cukier kryształ0.75 szklanek
mąka pszenna25 dekagramów
soda1 łyżeczka
jajko4 sztuki
bakalie25 dekagramów
Masa:
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
cukier puder1 szklanka
kwaśna śmietana1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto piernikowe: Kasię utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.
Krok 2
Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 3
Ciasto podzielić i upiec 2 placki.
Krok 4
Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny.
Krok 5
Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek.
Krok 6
Upiec.
Krok 7
Masa: Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Krok 8
Stopniowo łączyć ze śmietaną.
Krok 9
Podzielić na dwie części.
Krok 10
Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl