| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto piernikowe: Kasię utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. |
| Krok 2 |
| Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. |
| Krok 3 |
| Ciasto podzielić i upiec 2 placki. |
| Krok 4 |
| Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. |
| Krok 5 |
| Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. |
| Krok 6 |
| Upiec. |
| Krok 7 |
| Masa: Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. |
| Krok 8 |
| Stopniowo łączyć ze śmietaną. |
| Krok 9 |
| Podzielić na dwie części. |
| Krok 10 |
| Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą. |