Ciasto gruszkowo-imbirowe

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 80 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • gruszki z puszki - 425 mililitrów
  • jogurt naturalny - 125 mililitrów
  • piwo imbirowe - 250 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy - 2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, imbir, proszek do pieczenia oraz budyń mieszkamy w jednej misce.
  2. Dodajemy cukier i odsączone z soku gruszki.
  3. W drugiej miseczce ucieramy Kasię z jogurtem i roztrzepanymi wcześniej jajami.
  4. Po uzyskaniu jednolitej masy, łączymy ją z zawartością pierwszej miski i dokładnie razem obie ze sobą mieszamy, aż wszystko bez grudek się połączy.
  5. Średnią foremkę do ciasta smarujemy Kasią i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto
  6. Piwo zagotowujemy na małym ogniu i polewamy nim ciasto.
  7. Pieczemy przez 50 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.