CIASTO GRYSIKOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 stopni °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • herbatniki - 2 opakowania
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kasza manna - 1 szklanka
  • truskawki - 500 gramów
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia.
  2. Formę o wymiarach dolnych 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
  4. W garnku zagotować mleko z cukrami i Kasią.
  5. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy.
  6. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać.
  7. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości.
  8. Przestudzić.
  9. Zalać tężejącą galaretką.