Ciasto Hali
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy - 3 opakowania
  • masa serowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • serek homogenizowany truskawkowy lub waniliowy - 4 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • białko - 1 sztuka
  • budyń wiśniowy lub waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blachę.
  2. Budynie ugotować na mleku (+cukier i Kasię).
  3. Gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Kasię utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka, następnie wsypać budyń i wymieszać.
  6. Osobno ubić pianę z czterech białek.
  7. Połączyć masę serową z białkami lekko mieszając.
  8. Rozłożyć masę na chłodnym budyniu.
  9. Po upieczeniu polać polewą i dowolnie udekorować.