Ciasto jabłkowo - cynamonowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • olej - 0.75 szklanek
  • jabłko - 5 sztuk
  • zmielone orzechy - 100 gramów
  • rodzynki - 0.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrami, dodać żółtka.
  2. Powoli dodawać na przemian mąkę z olejem, dodać cynamon, kakao, proszek i sodę.
  3. Na końcu dodać jabłka, orzechy, rodzynki.
  4. Piec 45 minut w 170 stopniach.