Ciasto jabłkowo-śliwkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • otarta skórka z cytryny - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 5 łyżek
  • jabłko - 1 kilogram
  • cukier - 4 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe - 1 puszka
  • rodzynki - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon.
  2. Dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.
  3. Jedną z części wylepić blachę (24 x 40).
  4. Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłuć nożem czy też widelcem.
  5. Piec około 45 min. w 180 st.