CIASTO JABŁKOWO - ŚLIWKOWE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180°C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • skórka z jednej cytryny
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 5 łyżek
  • jabłka - 1 kilogram
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • rodzynki
  • powidła śliwkowe - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje. Dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon.
  2. Dokładnie wymieszać.
  3. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.
  4. Jedną z części wylepić blachę.
  5. Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłujemy nożem czy też widelcem.
  6. Piec około 45 min. w 180°C.