Ciasto jogurtowe z morelami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • morele - 500 gramów
  • wierzch
  • płatki migdałowe - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  2. Ciągle ucierając dodaj mąkę, jogurt i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
  3. Umyte morele pokrój na kawałki usuwając pestki.
  4. Prostokątną formę o wymiarach podstawy 22x27cm. Wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Do formy włóż ciasto.
  5. Na cieście ułóż rzędami cząstki moreli.
  6. Całość posyp płatkami migdałowymi. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180st.C.