Ciasto jogurtowe z truskawkami
  • 75 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier kryształ - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • gęsty jogurt (np. grecki) - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • truskawki (mogą być mrożone) - 200 gramów
  • biała czekolada - 50 gramów
  • mąka do oprószenia blaszki - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy.
  2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  3. Delikatnie mieszając, naprzemiennie dodajemy mąkę, jogurt i na końcu przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Uważamy, aby przy mieszaniu masa z jajek nie opadła.
  4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy gotową masę do formy i wyrównujemy.
  5. Na cieście układamy truskawki i posypujemy posiekaną białą czekoladą. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka.