Ciasto jogurtowe z truskawkami

193


Łatwe


75 min.


10 os.

Składniki
mąka pszenna0.5 kilogramów
jajka3 sztuki
cukier kryształ150 gramów
cukier waniliowy2 łyżeczki
gęsty jogurt (np. grecki)300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
truskawki (mogą być mrożone)200 gramów
biała czekolada50 gramów
mąka do oprószenia blaszki0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy.
Krok 2
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Krok 3
Delikatnie mieszając, naprzemiennie dodajemy mąkę, jogurt i na końcu przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Uważamy, aby przy mieszaniu masa z jajek nie opadła.
Krok 4
Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy gotową masę do formy i wyrównujemy.
Krok 5
Na cieście układamy truskawki i posypujemy posiekaną białą czekoladą. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl