ciasto jogurtowo-cytrynowe z gruszkami i galaretką cytrynową
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • gruszka - 4 sztuki
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem i Kasią, dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny (cytrynę koniecznie umyć i sparzyć wrzątkiem) oraz wyciśnięty sok.
  2. Wymieszać, dodać jogurt, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  3. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić kawałkami gruszki i ostrożnie wylać tężejącą galaretkę cytrynową