Ciasto Jola
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • jajko - 6 sztuk
  • kisiel wiśniowy - 2 opakowania
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • wiśnie wydrylowane - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z żółtkami i połową cukru na puszysty krem.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel je na dwie części, jedną owiń folią i włóż do lodówki.
  5. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę, pod koniec wsyp kisiel.
  6. Jedną część ciasta przenieś do prostokątnej formy 25x35 cm posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wysyp wiśnie.
  8. Nakryj ubitą pianą z białek.
  9. Drugą część ciasta pokrusz lub zetrzyj „na pazurkach” na pianę.
  10. Piecz 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.