Ciasto jugosłowiańskie

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • dżem o kwaskowatym smaku - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Proszek wymieszać z mąką i dodać do masy.
  3. Wymieszać i wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.
  4. Posmarować dżemem.
  5. Z białek i cukru ubić pianę i dodać kokos.
  6. Wyłożyć na ciasto i piec do zarumienienia bezy. Smacznego.