Ciasto kakaowo-kokosowe
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 0.25 łyżeczek
  • kakao - 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 2 łyżeczki
  • olej - 50 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • polewa
  • czekolada - 0.5 opakowań
  • wierzch
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy olej i miksujemy.
  3. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając.
  4. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierzch wykładamy ciemną masę.
  5. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  6. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.