Ciasto karmelowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 2.25 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 15 łyżek
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • polewa
  • adwokat - 10 łyżek
  • woda - 2 łyżki
  • mleko - 4 łyżki
  • czekolada - 1 opakowanie
  • wierzch
  • wiórki czekoladowe do dekoracji - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię, olej, cukier, cukier waniliowy oraz wodę gotować 10 minut na małym ogniu mieszając często.
  2. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  4. Polewa: Tabliczkę czekolady mlecznej (pozostawić kilka kostek do dekoracji) rozpuścić z mlekiem, następnie polać ciasto.
  5. Gdy polewa będzie zastygać, udekorować ciasto wiórkami białej i mlecznej czekolady.