Ciasto kawowe
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • kawa - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • kawa - 0.25 szklanek
  • czekoladowe ziarenka kawy - 1 opakowanie
  • czekoladowe listki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać.
  2. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej Kasią. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 40 minut.
  3. MASA KAWOWA: Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę. Utrzeć Kasię po czym, nie przerywając ucierania, po trochę dodawać masę jajeczną. Następnie dodać kawę i dokładnie zmiksować.
  4. PONCZ: Zaparzyć szklankę kawy i odcedzić, aby pozbyć się fusów.
  5. Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż. Nasączyć spód biszkoptu ponczem z kawy i posmarować masą kawową. Podobnie postąpić z wierzchem i bokami biszkoptu.
  6. Udekorować ciasto według uznania. Na wierzchu biszkoptu ułożyć ozdoby.