Ciasto kawowe z bezami

28


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt::
jajka3 sztuki
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna150 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżki
olej1 łyżka
Masa budyniowa::
Kostka do pieczenia Kasia30 gramów
mleko2 szklanki
cukier150 gramów
żółtka5 sztuk
mąka pszenna4 łyżki
kawa mielona2 łyżeczki
gotowe małe bezy20 gramów
spirytus 5 łyżeczek
likier kawowy
czekolada
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy delikatnie mieszając, dodać olej.
Krok 2
Upiec biszkopt w formie(24x34cm), piec 20 minut w temperaturze 170 C.!
Krok 3
Szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym roztrzepać żółtka z mąką, wlać do gotującego mleka.Ugotować budyń i wystudzić.
Krok 4
Miękką Kasię utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej, na końcu dodać alkohol i kawę.Biszkopt nasączyć likierem kawowym.Na biszkopt wyłożyć masę kawową, powciskać w nią bezy.Ciasto posypać obficie kawą i popisać rozpuszczoną czekoladą.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl