Ciasto kawowe z bezami

34


Średnie


60 min.


9 os.

Składniki
mąka pszenna100 gramów
cukier110 gramów
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
kakao2 łyżki
olej4 łyżki
woda4 łyżki
jajka3 sztuki
Krem::
mleko750 mililitrów
masło250 gramów
cukier waniliowy8 gramów
budyń śmietankowy2 opakowania
Kawowa pianka::
śmietana 36%500 mililitrów
cukier puder80 gramów
żelatyna2 łyżki
gorąca woda120 mililitrów
kawa rozpuszczalna2 łyżki
Do nasączenia biszkoptu::
kawa rozpuszczalna25 mililitrów
Do dekoracji::
drobne beziki30 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Jeszcze raz mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Krok 2
W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie oraz cukier waniliowy. Pozostałą porcję mleka stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy budynie i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Zostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy do niego budyń i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty krem.
Krok 3
Ciasto nasączamy kawą.
Krok 4
Następnie wykładamy na nie krem i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Krok 5
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy ją do masy i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. Przekładamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 6
Beziki układamy na stężałym cieście.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl