Ciasto kawowe z bezami
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 C °C
  • 24 cm x 34 cm

Składniki:

    biszkopt:
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka
  • masa budyniowa:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 150 gramów
  • żółtka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • kawa mielona - 2 łyżeczki
  • gotowe małe bezy - 20 gramów
  • spirytus - 5 łyżeczek
  • likier kawowy
  • czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy delikatnie mieszając, dodać olej.
  2. Upiec biszkopt w formie(24x34cm), piec 20 minut w temperaturze 170 C.!
  3. Szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym roztrzepać żółtka z mąką, wlać do gotującego mleka.Ugotować budyń i wystudzić.
  4. Miękką Kasię utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej, na końcu dodać alkohol i kawę.Biszkopt nasączyć likierem kawowym.Na biszkopt wyłożyć masę kawową, powciskać w nią bezy.Ciasto posypać obficie kawą i popisać rozpuszczoną czekoladą.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!!