Ciasto kokosowe z Carte d’Or
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 100 gramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.2 łyżeczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • dżem czarna porzeczka - 3 łyżki
  • wiórki kokosowe - 150 gramów
  • białka - 2 sztuki
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, Kasię, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  2. Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno formy. Na cieście rozsmaruj dżem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  6. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i lodami Carte d’Or sorbet black current.