Ciasto kokosowe z fasolą
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • 10 x 28 cm

Składniki:

  • biała fasola - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • wiórki kokosowe - 200 gramów
  • biała czekolada - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • cukier wanilinowy - 15 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe rozdrobnij w blenderze razem z proszkiem do pieczenia. Fasolę dokładnie opłucz i osącz na sicie. Zmiksuj w blenderze razem z jednym jajkiem.
  2. Kasię roztop w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wymieszaj z sodą.
  3. Pozostałe jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodaj wiórki kokosowe.
  4. Następnie dodaj Kasię wymieszaną z czekoladą i zmiksowaną fasolę. Wymieszaj.
  5. Formę keksową o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.