Ciasto kokosowe z jeżynami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • kasza manna - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 0.5 szklanek
  • jeżyny - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać kaszę mannę, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, odstawić.
  2. W drugiej misce utrzeć miękką Kasię z cukrem, a następnie dodawać kolejno żółtka.
  3. Gdy masa będzie jednolita, dodać mieszankę mąki i kaszy.
  4. Oddzielnie ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem.
  5. Formę (możne być tortownica lub keksówka) nasmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
  6. Wylać na to ciasto i poukładać na wierzchu jeżyny. Piec w temp. 175 st. około 25-35 minut! Smacznego!